Wellicht heb je de term ‘plyometrie’ al een keer gehoord. Als leefstijlcoach ben ik benieuwd of plyometrie kan bijdrage aan een gezonde leefstijl. Deze vragen krijgen Lars en Ünal van PlyoProCoaching dagelijks om de oren. In een interview leggen zij haarfijn uit wat plyometrie is en hoe jij kan profiteren van de voordelen.
Wat is plyometrie?
Plyometrie is een trainingsmethode gericht op het vergroten van de explosieve kracht. Deze methode wordt meestal gebruikt om sportprestaties te verbeteren. Plyometrie is ontstaan in de Sovjet-Unie tussen de jaren ’20 en ‘30. In die tijd werden er experimenten uitgevoerd door wetenschappers en coaches om de prestaties van atleten te verbeteren. Yuri Verkhoshansky wordt gezien als de grondlegger van plyometrie, omdat hij in de jaren ’60 en ’70 een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma heeft ontwikkeld, dat bekend staat als de “shock training”. Deze theorie wordt vandaag de dag nog altijd toegepast. Bij plyometrie is de technische uitvoering cruciaal, want deze trainingsmethode is blessuregevoelig en daarom is de juiste begeleiding heel erg belangrijk.
Hoe kan jij hier van profiteren?
Het aantal jongeren dat onvoldoende beweegt is in de afgelopen jaren toegenomen. Vele van ons zitten steeds langer en dit heeft negatieve gevolgen op de gezondheid. Spieren rondom de enkels, heupen en knieën worden kwetsbaarder. De mannen van PlyoProCoaching voelen zich verplicht om door middel van plyometrie zoveel mogelijk jongeren in beweging te krijgen. Plyometrische oefeningen kunnen bijdragen aan het versterken van kwetsbare pezen en ligamenten en bevordert ook het atletische vermogen. Dit proces werkt als volgt:
1. Excentrische Fase: In deze fase verlengen de spieren waardoor elastische energie door de spanning wordt opgebouwd. Dit is vergelijkbaar met het uitrekken van een vering.
2. Overgangsfase (Amortisatiefase): Dit is de tussenfase waarin de opgeslagen elastische energie in de spieren wordt omgezet. Hoe korter deze fase, hoe explosiever de beweging.
3. Concentrische Fase: In deze fase trekken de spieren samen en komt de opgeslagen energie vrij, wat resulteert in een explosieve beweging. Dit is de fase waarin de sprong of beweging plaatsvindt.
Door gebruik te maken van deze trainingsmethode kun je sneller worden of hoger springen. Om de effecten van plyometrie te ervaren wordt aangeraden om minstens 6-8 weken gebruik te maken van deze methode. Bij het verbeteren van de sprintsnelheid is het raadzaam om minstens 2 keer per week sprint inspanningen te verrichten. Volgens PlyoProCoaching is het verantwoord voor kinderen vanaf 10 jaar om te beginnen met plyometrie, omdat kinderen dan motorisch en cognitief voldoende ontwikkeld zijn. Voor iedereen kan plyometrie geschikt zijn afhankelijk van de persoonlijke fitheid. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van zwakke knieën of andere klachten, dan kan plyometrie mogelijk bijdragen aan de revalidatie, maar het is altijd raadzaam om eerst bij uw (huis)arts of fysio te vragen om advies!Daarnaast is het belangrijk om stapsgewijs de intensiteit te verhogen, om de kans op overbelasting te minimaliseren. Hier zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Verbetering in: | Verhoogd risico op: |
Botdichtheid | Blessuregevoeligheid |
Cardiovasculaire gezondheid | Overbelasting |
Coördinatie | |
Explosieve kracht | |
Reactievermogen | |
Sportprestaties |
Waar kun je Plyometrie trainen?
PlyoProCoaching is gespecialiseerd in het verzorgen van trainingen met plyometrische oefeningen voor groepen van maximaal 12 en 1 op 1 trainingen. Als Gediplomeerde voetbaltrainers combineren zij deze trainingsmethode met elementen uit het voetbal. Hierbij kun je denken aan springen, kappen en draaien en sprinten. Deze trainingen worden aangeboden op verschillende plekken in de stad. Een locatie naar voorkeur is ook mogelijk in overleg. Dus wil je ook een keer een training meedoen? Bij aankoop van een cyclus (minimaal 6 trainingen) krijg je een gratis proefles. Meer info? Bekijk www.plyoprocoaching.nl
Mocht je toch zelfstandig aan de gang willen gaan, dan zijn hier een aantal tips om de juiste informatie te vinden.
- Controleer het profiel en kijk of de persoon die advies geeft een professionele titel heeft staan op zijn profiel.
- Check of de persoon hiervoor een diploma of certificaat heeft.
- Wees bewust dat plyometrie altijd te maken heeft met de Excentrische-, Amortisatie- en Concentrische fase. Kun je de oefening indelen in de volgende categorieën?
- Explosiviteit
- Sprongkracht
- Snelheid
- Wendbaarheid
- Weet je toch niet zeker of hetgeen wat je ziet plyometrie is? Vraag het dan gerust aan PlyoProCoaching!
Deze blog is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Inner Gate en PlyoProCoaching.
——————————————————————————————————–
‼️WINACTIE ALERT 🎉
Wil jij je plyometrische vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Lars en Ünal van @plyoprocoaching leggen het haarfijn uit tijdens een traject van 6 trainingen dat jij kunt winnen! 🎯
Samen met een vriend(in) leer je tijdens deze sessies alles over plyometrie en ontdek je hoe deze trainingsmethode jouw sportprestaties kunnen verbeteren! 🏋️♀️💪
Het enige wat je moet doen om kans te maken is:
1️⃣ Volg @innergate.leefstijl en @plyoprocoaching op instagram
2️⃣ Like de video
3️⃣ Tag een vriend(in) waarmee jij deze uitdaging wilt aangaan!
Doe mee en maak kans op deze unieke ervaring! 👟
#Winactie #Plyometrie #PlyoProcoaching #innergate.leefstijl